Wednesday, March 13, 2019

The Learning Journey With Madam Mas

Assallamualaikum to all my beloved students.
The time to leave KMKK is so near and all of you will be leaving to stretch your wings further,to achieve your ambitions,to soar higher and to become better people. I will be missing the moments shared with all of you. A lot to be mentioned, to be precised. The time we communicated online during night times and dawns when the others have already in beds, the morning texts everyday and the activeness of most of you when I assigned any tasks.
In these two semesters, I have already seen and watched all of you grew from the naive to more matured students of mine. Very proud to see all the changes in you especially in the learning of English as A Second Language in my class. I could see a lot of you have transformed maturely from being very scared students to braver ones. Those who were so quiet, now have become great person in communication. Those who were very timid, now have become more cheerful and lively. Those who rarely use ICT, now are the expert. How proud I am to watch all these happening in front of my two eyes as I assisted you along the ways.
I will write more in my other entries soon but as for now I would love to hear from all of you. Write from yours hearts. Enjoy yourselves when writing and become an open-minded person,each of you.Have a great day everyone.
Will be reading your stories later.

Chao and hugs.
From your proud English lecture.

Saturday, March 9, 2019

Kaedah Dokumentasi dan Susunan Fail.


Assallamualaikum wbt dan selamat tengahari.
Saya terpanggil untuk berkongsi di dalam blog saya tentang kaedah mendokumentasi dokumen2 dan fail2 saya selama ini apabila ramai yang bertanya. Begini lah cara yang saya praktikkan. Segala fail2 yang lengkap dan berlabel mengikut tugasan atau label tertentu akan saya letakkan di dalam kotak yang tersendiri. Ini adalah kaedah yang saya gunakan untuk memudahkan saya mencari bahan jika saya memerlukan atau jika ada rakan2 yang memerlukan dan saya tiada di cubicle atau office.

Satu lagi kelebihan 'menggotakkan' dokumen2 ini adalah untuk memudahkan proses mengangkatnya jika perlu dibawa ke mana2.Jika tidak, susah juga hendak membawa satu persatu.Jimat masa dan tenaga.

Fail Tugas-Tugas Khas

Fail Bahan /Tugasan Pelajar

Jurnal/Proceeding bagi tiap Konferen atau
 Seminar Pembentangan yang dihadiri.

Fail RPH dan Kahadiran Pelajar
Bagi Setiap Semester Yang Berbeza

Sticker diletakkan di mukasurat 
di mana kertas kajian dicetak.

Teaching Portfolio Fail


Tugasan Pelajar yang dikumpul


Sunday, March 3, 2019

Hadiah Kemenangan Digital Classroom


Self Journal Mac 1st 2019
Alhamdulillah dan Barakallah.
Berbanyak terima kasih atas ucapan dan sokongan yang diberikan.

Alhamdulillah,percubaan main-main akhirnya membuahkan hasil. Sesungguhnya,saya sangat hargai semuanya dan akan digunakan hadiah yg diterima ini untuk kelancaran dan kecemerlangan pdp seterusnya.
Seperti semangat yang diberikan oleh kakak saya.... Katanya, moga terus bersemangat mencuba kaedah2 baru demi kecemerlangan pdp.

Harapan agar terus diberi rezeki dan ruang untuk membuahkan manafaat sebaik mungkin.



Rezeki anak2 pelajar batch yang akan datang 2019/2020.
Insyaallah.

Tqvm Cikgu Kamil Razali dan Cikgu Aman.

Thursday, February 28, 2019

Cerita Hari Inovasi KMPP

HARI INOVASI KMPP
15TH FEBRUARI 2019
KMPP

The English Unit


Puan Faizah and her students



Majlis Penutup Bersama Tuan Pengarah KMPP

Unit Matematik

TQSM Tuan Pengarah

Great Innovation

Rumusan Penjurian Hari Inovasi KMPP


HARI INOVASI KMPP
15HB FEBRUARI 2019
KMPP

Assallamualaikum semua.
Pertamanya saya ingin mengucapkan setinggi2 tahniah atas penglibatan tuan/puan dalam Hari Inovasi kali ini. Penglibatan yang sangat hebat dan bersemangat.

Kedua, terima kasih atas jemputan dan kepercayaan terhadap saya dan Tuan Faizal sebagai panel penilai. Kami sangat2 berbesar hati.

Saya pasti tuan/puan tertanya2 ciri2 penjurian yang menempatkan tuan/puan di dalam kategori atau level yang berbeza. Dan saya pasti tuan/puan juga sudah maklum tentang kriteria pemilihan. Saya akan kongsikan serba sedikit secara umum bahagian2 dimana tuan/puan boleh baiki. Semoga dapat membantu semua untuk meneruskan semangat berinovasi.

1. Inovasi tidak semestinya menghasilkan product, jadi setiap apa yang tuan/puan created dan presented hari ini adalah inovasi. Syabas... As simple as that. Mampu selesaikan masalah atau baiki proses pdp. Secara konvensional atau mgunakan tech ada markahnya bergantung pada impak kepada pelajar.

2.Poster mesti ringkas tapi jelas. Elakkan menggunakan perjelasan yg panjang lebar. Point forms atau bullet forms will be much better. Infographic sgt2 membantu. Padat dan jelas. Selalunya juri tidak dpt mberi masa yg lama utk membaca atau mendengar penjelasan yg tidak berkaitan. Tambahan brochure atau salinan framework yang kita bina akan memudahkan juri meletakkan range markah.

3. Penjelasan perlu padat. Persembahan perlu confident dan mudah difahami. Suara jelas dan antonasi perlu jaga. Jangan over excited... Dah mcm nak marah juri dah kadang2 tu... Lawak jer, bukan kes kita hari ini. Setiap ahli kumpulan perlu yakin untuk menjawab soalan2 juri sebab ini kerja kumpulan. Juri yang berpengalaman ada teknik atau cara untuk korek samada betul seperti yang digambarkan atau tidak.

4.Evidence mesti ada untuk yakinkan juri. Bukan juri tak percaya yang kita dah jalankan inovasi tapi bila bercakap atas angin... Susah sikit nak dapat markah yg bagus. Hasilkan module, gambar2, video atau hasilkerja pelajar sebelum dan selepas inovasi dijalankan. Catatan atau feedback pelajar dalam wassap, telegram, blog atau social media amat membantu disamping analisa data secara statistik.

5. Walau kita kumpulan terakhir dinilai, bersedialah seperti orang lain. Jangan sebut... Tadi ada dalam laptop, sekarang dah padam. Nampak sangat kita tidak serius untuk membentang. Semangat dah lemau sebab menunggu terlalu lama.

6. Jika pernah memasuki mana2 pertandingan, inovasi yg hendak dibentangkan mesti ada penambahbaikan. Boleh saja nak bawa sijil atau medal yang dimenangi dalam pertandingan terdahulu tapi penekanan wajib diberi pada penambahbaikan inovasi tersebut.

7. Wow factor must really  be a WOW. To get 3/5 tu dah bagus sebab maksudnya inovasi sudah dapat memberi impak yang bagus pada penerimaan juri yang hanya melihat dan mendengar sahaja dan bukan berada bersama tuan/puan semasa inovasi dijalankan bersama pelajar. Cari keywords yang strong untuk yakinkan juri yang inovasi tuan/puan memang WOW.

8. Practicality. Bila ditanya how practical it is in class or to your students? Maknanya ada ruang untuk persoalan besar dalam minda juri.... Inovasi ini hanya untuk pertandingan hari ini ke atau memang boleh dijalankan dalam jangkamasa yang panjang dan memberi kesan yang besar pada pelajar dan pdp.

Penjurian hari ini tidaklah boleh kita letakkan sejajar dengan pertandingan2 luar because we are beginners. Kami mengambilkira factor sokongan dan motivation supaya tuan/puan  tidak merasa demotivated hingga hilang semangat untuk terus berinovasi.

Walau apa pun komen dan cadangan serta tips yang kami berikan tadi dan kali ini, anda adalah yang terbaik kerana ada usaha dan semangat yang tinggi untuk mencuba berinovasi.

Kudos, well done and all the best for your next steps.
Jangan segan2 untuk bertanya. Boleh saja hubungi saya dan Tuan Faizal. Walaupun ilmu kami pun tak setinggi mana, boleh lah nak berkongsi berdasarkan pengalaman. Berbanyak2 maaf diatas kekurangan di pihak kami berdua semasa penjurian berlangsung.

My Learning Journal in ESL Classrooms


Assallamualaikum and good morning  everyone.
My Learning Journal in ESL Classroom is a platform for everyone to share your thought, feelings and perceptions in our ESL classes.
As always, I want you to write freely and express your thought sincerely in the comment section .You can always link them with your Google Classroom section.
All the best everyone.

Monday, January 14, 2019

Sesi Perkongsian Inovasi @KMPP

Work Journal Jan 14th 2019

Sesi Perkongsian Inovasi dan Kreativiti dalam PdP.

Alhamdulillah selesai sudah 1 sesi perkongsian ilmu dengan pensyarah2 Unit Bahasa Inggeris KMPP. Terima kasih atas kesudian menjemput saya untuk bersembang2 santai dan berkongsi ilmu yang sedikit ini. Semoga inovasi2 seterusnya dapat dihasilkan oleh pensyarah2 yang sangat bersemangat ini.

It was fun sharing with everyone just now, to meet old friends and to get to know new ones. Insyaallah, request untuk another session akan ditunaikan.... Kita buat hands on untuk Google Classroom dan GD pulak ya.

Thanks alot Kazrina Mohamed Kassim, Kak Nor Wahidah Abdul Majid and the English Unit of KMPP.
Till we meet again.
Adios.









The Learning Journey With Madam Mas

Assallamualaikum to all my beloved students. The time to leave KMKK is so near and all of you will be leaving to stretch your wings furth...