Friendship Quotes

Saturday, June 3, 2017

8th Ramadan

Puding Roti Berkastard menjadi pilihan untuk dessert berbuka hari ini disampng ayam masak merah dan juga ayam yang digrill. Anakanda puteri bongsu Nurul Izziannie Syifa rajin membantu memasak di dapur. Syukur Alhamdulillah bila dapat diperturunkan ilmu memasak yang ada sedikit ini untuk anakanda2. Semoga akan menjadi bekalan hidup untuk mereka di masa hadapan.Biar tak pandai masak tapi jangan malas masak...

7th Ramadan

Ramadan ke 7:
Agak hairan tengahari ini...sewaktu sesi menghantar anakanda untuk part time jobnya di Tesco,kereta sedang di posisi statik kerana parking sementara anakanda yang memandu turun dan saya mengambilalih untuk pemanduan pulang. 2 orang anak gadis bertudung labuh dan berpurdah lalu dan asyik menoleh memandang saya,bukan sekali tapi 3 kali sambil berjalan sambil juga berbisik2 menuju ke entrance Tesco.Saya perhatikan sambil bertanya anakanda ,mungkinkah kawannya kerana dia juga punya sahabat yang berpurdah....katanya tak kenal.
Maafkan saya jika anda berdua adalah bekas students saya.....litup purdah anda tidak memungkinkan saya mengenali anda....dan saya sebenarnya mengharapkan si gadis berdua menegur jika mereka mengenali saya sebagai bekas guru atau pensyarah mereka kerana timbul pertanyaan dihati,apa yang menarik sangat tentang makcik bert-shirt orange dan berselipar jepun ini di mata mereka hingga tertoleh2 sebegitu sekali.
Ermmmmm......

6th Ramadan

Ramadan hari ke 6.....
Hari ini kami suami isteri bersetuju untuk menjemput family kakak dan abang suami untuk datang berbuka di rumah.Ini sememangnya menjadi rutin kami saban Ramadan,menjemput family di pihak saya dan juga suami untuk sama-sama berbuka di rumah kami,sekurang-kurangnya sekali bagi setiap Ramadan. Malangnya family abang tidak dapat bersama kali ini kerana ada kekangan yang tak dapat dielakkan.
Menu hari ini juga nasi ayam....so adilkan hihi.Dessertnya pula puding milo yang nampaknya mendapat sambutan ramai...syukur alhamdulillah.
Family kakak pulang dengan bekalan nasi ayam untuk bersahur.Saya titipkan sekali bekalan sebagai buah tangan untuk family abang.Aktiviti harian kami berakhir untuk malam ini dengan susuran jalan menjemput sang puteri pulang dari kerja.
Good night ,everyone!

5th Ramadan

Ramadan hari ke 5:
Langkah kaki menuju ke kolej...banyak yang perlu diselesaikan sebelum tugas bermula untuk semester baru 2017/2018.Hari ini menu tunjuk-tunjuk saja di Bazaar Ramadan kerana memang saya tak sempat sediakan apa-apa juadah pun...lewat dan letih bergabung menyebabkan itu keputusan akhirnya. Menu untuk anakanda Irdina Syaffiqa yang bekerja pun hasilnya dari Bazaar Ramadan BPJ sahaja.

4th Ramadan

Ramadan hari ke 4 menghasilkan cornflake madu ini dan juga brownies tempahan Dania...bukan air tangan saya tapi air tangan anakanda Nurul Irdina Syaffiqa dan rakan-rakan baiknya Aiman Syaffiqah dan Dania yang sama-sama bercuti buat masa ini.Saya biarkan saja mereka bekerja di dapur,meninjau sedikit-sedikit bila pertolongan diperlukan.Selebihnya saya mengadap notebook untuk menyiapkan kerja yang tak habis-habis.
Hampir mereka selesai menyiapkan kerja,saya sambung pula dengan menyiapkan sup ayam. Alhamdulillah dapat dibekalkan juga untuk anak-anak berdua itu untuk dibawa pulang.
Ramadan hari ke4 hampir melabuhkan tirainya.....

Monday, May 29, 2017

1st Ramadan

Salam 1 Ramadan everyone....hari ini masak untuk pergi berbuka di rumah my dad....menunya simple saja....sambal ikan,serunding ayam,ikan goreng serta ayam satey kicap.Dessertnya ala-ala mat saleh sikit hari ni....brownies.Tak sempat nak snap pic sebab kalut sikit menghantar kek Red Velvet yang ditempah oleh Puan Nur Anaty dari Taman Ria.Yang ada...gambar kek aje...okay lah tu kan.
Happy iftar everyone
.

3rd Ramadan

Ramadan hari ke3,menu hari ini yang wajib ada adalah kanji sebab ini yang direquest oleh suami saban Ramadan.Hari ini kanji bersup ayam bersama asap pedas orang utara dicampur dengan timun dan kacang bendi.And of course sayur dan ulam-ulaman serta ayam goreng yang masih lagi diperap.....Untuk dessert,kita ada sagu berkrim....harap cukup manis dan cukup sedap.Kita sejukkan dulu.....
Have a happy and blessed iftar everyone.

2nd Ramadan

Salam Ramadan hari ke 2.
Hari ini Syukur Alhamdulillah dapat bersama family tersayang berbuka di Masnie Cottage.Bapa dan Umi datang bersama adik2 saya...Rustam dan Rusman,Shuhaila serta anak-anak.Menu hari ini,nasi ayam walaupun sebenarnya plan asal nak masak nasi daging bersama air asam cicah tapi disebabkan pakcik smart yang menjual daging kat pasar tu cuti hari ini..maka plan berubah dari nasi daging ke nasi ayam.
Siap saja menu yang dimasak,tepat jam 6.30 suami seperti biasa menghantar menu berbuka pada puteri kesayangannya yang sekarang ini bekerja secara part-time di sebuah butik baju untuk memenuhi masa lapang dalam semester breaknya. Yang pasti,bekalan bukan untuk seorang tapi untuk bertiga....
Enjoy your nasi ayam everyone!

Wednesday, April 5, 2017

Grilled Salmon with Chicken Sandwiches

Assallamualaikum....good evening everyone.How time flies.....it is April already and there are so many things happening right at this moment and I choose to share about this.....Grilled Salmon with Chicken Sandwiches.
Humblely requested by my other half-Mr Joe so here we are ..... a plate full of omegas, vitamins and cabohydrates extracted from the grilled salmon,  vegetables and chicken sandwiches.
Bon Appetite everyone!

Friday, February 10, 2017

Nasihat Pakcik Suci Dalam Debu

Suci Dalam Debu....snack tradisional yang pasti tak dapat dielakkan tiap kali makan malam di Medan Selera Jam Besar SP.
Hasil titikpeluh pakcik yang seorang ni bersama isterinya yang gigih membesarkan 12 orang anak. Masih kuat di usia 71 tahun....pemurah dengan senyum,baik dan lembut tutur bicara serta tak lokek dengan nasihat.
Terima kasih ,pakcik Suci Dalam Debu.Moga Allah terus mengurniakan pakcik kesihatan yang baik dan umur yang panjang,buat teladan generasi muda.